Doğumdan sonra bebeğin beslenmesi için anneye ihtiyaç duyduğu bir döneme geçilir. Yenidoğan bebek ilk doğduğunda ilk birkaç saat beslenmesi için çok önemlidir. Bebek mümkün olan en kısa sürede annenin memesine getirilmeli ve en az 15 dakika aktif olarak emmesi sağlanmalıdır.
Yenidoğan bebeğin emzirilmesi sırasında bebeğin memeyi tam kavradığından ve aktif olarak emdiğinden emin olmak gerekir. Bebeğin yutkunma ve nefes sesleri takip edilerek emip emmediği anlaşılabilir.
Memenin kahverengi kısmı da dahil olmak üzere meme ucu bebeğin ağzına verilmelidir. Bebeğin meme ucunu doğru alıp almadığını anlamak için alt dudağına bakılabilir. Bebeğin alt dudağının dışa dönük olması memeyi doğru aldığı anlamına gelir.
Yenidoğan bebeklerin başlarını sabit tutamaması nedeniyle emzirme sırasında bebeğin başının anne tarafından desteklenmesi gerekir. Annenin bebeğin emdiği memenin ters tarafındaki kolu ile bebeği desteklemesi gerekir. Bebeğin başı dört parmak tarafından desteklenirken baş parmakla da meme yukardan aşağı sıvazlanmalıdır. Bu sıvazlama süt akışını sağlayacak bir harekettir. Emzirme sırasında bebeğin nefes alması için burnunun açık olması gerekir. Annenin bebeğin burnunun açık olup olmamasına dikkat etmesi gerekir.
Doğumdan hemen sonra süt az geldiği için bebek emzirme sırasında çabuk yorulabilir. Bu nedenle emzirmenin 15 dakikayı geçmemesi gerekir. Sık sık ve kısa kısa beslenme yenidoğan döneminde daha iyi olcaktır.
Yenidoğan Bebek En Az Kaç Dakika Emer?
Yenidoğan bebek en az 15 dakika emer. Bebeklerin emme süresi 15 dakikayı geçmemelidir. Eğer, bebek tek memede 15 dakika kaldıysa diğer memeye geçmesi gerekir.
1 Ay – 3 Ay Bebeklerin Emzirme Süreleri
Bebekler 1 – 3 aylarda ortalama olarak günde 6 – 7 kez emerler. Bebekleri 3 er saat arayla emzirebilirsiniz. Eğer, fazla uyuyorsa uykusu 4.saate gelmeden uyandırıp emzirmeniz gerekir. Ağladığında da acıktığı anlamına geldiği için emzirebilirsiniz.
Bebek Doğduktan Sonra Ne Kadar Sürede Bir Emzirilir?
Bebekler doğdukları andan itibaren ilk yarım saatte, en geç ise bir saat içerisinde emzirilmelidir. Bunun nedeni ise bebeğin uykuya dalmak istemesidir. İlk günlerde bebekler 2 -3 saat arayla emzirilmelidir. Bebek uyurken uykusu 3 – 4 saati geçerse uykudan uyandırılıp emzirilmelidir. Bebek 2 – 3 haftalık olduktan sonra ise kendi uyanıp emmek ister.
Bebeğin Gaz Şikâyeti Ne Zaman Başlar?
Bebek, 2 – 3 hafta aralığındayken gaz problemi başlar. 4 – 6 haftalarda problemin en yüksek olduğu zamandır ancak endişe etmenize gerek yok; 3 – 4 aydan sonra gaz problemi geçer.
Bebeğin Gazı Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bebeğin gazını anlamak için bebeğin hareketlerini takip etmek gerekir. Bebekler huzursuzluk halinde de yani gazı olduğunda da emmek isteyecektir. Bebek memede çok fazla kalıyorsa ve en sonunda da sütü çıkarıyorsa gaz belirtisidir. Karın şişkinliği yaşanıyorsa ve bacağını karnına çekiyorsa gazı var demektir. Bu dönemde bebek çok fazla ağlar ve geceleri aniden ağlama sesleri duyulabilir.
Yenidoğan Bebek Emzirilirken Anneye Aitlik Hisseder
Bebekler dünyaya geldikten sonra beslenmeleri ve bakımı ile anneleri ilgilenir. Bebeklerin ilk altı ay yalnızca anne sütü ile beslenmesi gerekir. Anne sütü bebekler için en yararlı besin kaynağıdır. Bebek için gerekli olan tüm besin ve su değerleri anne sütü ile karşılanır.
Emzirmek yalnızca bebeğin beslenmesini sağlayan bir durum değildir. Emzirme ile anne ile bebek arasındaki bağların da kuvvetlenmesi sağlanır. Kendisini besleyenin annesi olduğunu fark eden bebek annesine karşı güven hisseder.
Emzirme süreci hem anne hem de bebek için oldukça özel ve önemli bir süreçtir. Bu süreçte bebeğin beslenmesi sağlanırken anne ile bebek arasındaki bağların da kuvvetlenmesi sağlanır. Emzirme için birçok yöntem bulunmaktadır. Annenin bu süreçte doğru beslenmesi ve doğru emzirme tekniklerini kullanması gerekir.
Doğru Emzirme İçin Tavsiyeler
Yenidoğan döneminde doğru emzirme için birkaç noktaya dikkat etmek gerekir. Öncelikle bebeğin beslendiğini anlamak için uyku ve beslenme döngülerine bakılabilir. Bebek iki üç saatte bir besleniyor ve huzurlu bir şekilde uyuyorsa beslenmesinde bir sorun yoktur. Yenidoğan döneminde bebeği yormamak için sık sık ve az az beslemek gerekir.
İlk on günün sonunda bebek emzirme döngülerine alışmış olur. Bu 10 günün sonunda yalnızca bebek değil annenin vücudu da bu yeni düzene alışmış olur. 10 günün sonrasında anne vücudu daha fazla süt üretmeye başlar. Hatta bu dönemde süt üretiminin artışına bağlı olarak memede gerginlik ve ağrı gözükebilir. Bazen bebek gerginlikten dolayı memeyi kavramakta zorlanabilir. Bebeğin memeyi kavradığından ve beslendiğinden emin olmak gerekir.
Bebeklerin emzirmeden sonra gaz sorunu yaşamaması için anne tarafından gazlarının çıkarılması gerekir. Hızlı emen ve emme sırasında fazla hava yutan bebeklerde gaz sorunu görülebilir. Gaz sancılarının oluşmaması için annenin bebeğin gazını çıkarması gereklidir.
Doğru beslenme teknikleri hem anne hem de bebek için olumlu sonuçlar doğuracaktır. Doğru beslenen bebekler huzurlu ve rahat olacaktır. Annelerde ise yanlış emzirme sonucu yaralar ve ağrılar görülmeyecektir. Yenidoğan döneminde emzirme doğru gerçekleştirildiğinde bebeğin ilerleyen zamanlarda rahat beslenmesi için yol açışmış olur. Bebeklerin ilk altı ay yalnızca anne sütü ile beslenmesi gerekir. Altı ayın sonunda anne sütünün yanında ek gıdalarla da beslenme desteklenmelidir. Emzirme süreci 12-18 aya kadar devam edebilir.
Yorumlar (1)