1. Anasayfa
  2. Anne ve Çocuk Sağlığı

Hamilelikte Bayılma Hissi | 6 Pratik Önlem ile Rahat Edin

Hamilelikte Bayılma Hissi | 6 Pratik Önlem ile Rahat Edin
hamilelikte bayilma hissi nedir
0

Hamilelikte bayılma hissi, 9 aylık hamilelik sürecinde son derece olağan bir durumdur. Ancak yine de, yere düşme veya başımızı çarpma gibi olumsuz sonuçları nedeniyle son derece dikkatli davranmak gerekiyor.

Hamileyken bayılmak, korkutucu gibi gözükse de, sürecin normal bir parçasıdır. Bu yazımızda, hamilelikte bayılmanın nedenlerini ve alınabilecek önlemleri anlatıyoruz.

Hamilelik deyince aklımıza ilk gelen sorunlar şüphesiz mide bulantısı, baş ağrısı ve kusmalardır. Bunun yanı sıra hormonsal aktivitelerin artması sebebiyle bazı psikolojik git-geller de yaşanabilir.

Bunlar bilinen durumlardır. Bunun yanı sıra, hamilelikte baş dönmesi ve bayılma hissi de oldukça sık rastlanan durumlardır. Gelin önce, gebelik belirtileri ne zaman başlar onu öğrenelim:

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Gebelik başlangıcında, her kadının vücudunda bir takım değişiklikler olur ve bunlar yaşamımızı etkiler. Bu belirtilerden bir ya da birkaçı görülmeye başlandıysa, mutlaka bir hamilelik testi edinip yaptırmanızı öneriyoruz.

  • Adet gecikmesi: Yumurta döllendiği için, adet dönemi yaşanmaz. Adet gecikmesi, hamileliğin en bilinen ve yaygın belirtisidir.
  • Mide bulantısı: Özellikle sabahları yaşanan mide bulantısı, hamilelik için önemli bir ipucudur. Bu mide bulantısı, sadece sabah vakti ile sınırlı kalmayıp gün içinde de devam ediyorsa, hamile olabileceğinize işarettir.
  • Memelerde hassasiyet ve büyüme: Sütyeninizin dar gelmeye başladığını hissediyorsanız ve buna hassasiyet hissi de eşlik ediyorsa, gebelik sürecinizin başında olabilirsiniz. Memelerin büyümesi, hamileliğin ilk dönemlerinde görülen belirtilerden biridir.
  • Yorgunluk: Son zamanlarda kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız, gebelik nedeniyle olabilir. Hormonal durumunuzdaki değişim, vücudunuzda halsizlik ve yorgunluk hissetmenizin nedenidir.
  • Sık idrar gelmesi: Gebelikte böbreklerimizin faaliyeti artar ve daha sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissederiz. Özellikle herhangi bir diüretik madde tüketmediğimiz halde sıkça tuvalete gidiyorsak, hamileliğin başlangıç döneminde olabiliriz.
  • İştah dengesizliği: İştahımız görünür herhangi bir neden olmaksızın bir artıyor bir azalıyorsa, gebelik işaretlerinden biri olarak yorumlanabilir.
adet gecikmesi hamilelik belirtisi mi

Bu belirtilerin bir ya da birkaçı sizde görülüyor olabilir. Tek başlarına gebelik anlamına gelmeyeceği gibi, başka bir rahatsızlığın (örneğin huzursuz bağırsak sendromu) belirtisi veya semptomu da olabilirler. Bu nedenle, hamile olup olmadığınızı bir test ile sonuca bağlamanız daha iyi olacaktır.

Hamilelikte Fenalaşma Hissi

Hamilelikte baş dönmesi ne zaman başlar ve bayılma hissi buna eşlik eder bilmeniz gereken konulardan biridir. Gebeliğin dönemlerine göre, beklenebilecek durumlar aşağıdaki gibidir:

İlk 3 Ay

Hamileliğin ilk 3 ayında meydana gelen bayılmaların sebepleri arasında açlık (bulantı ve kusmaya bağlı gelişebilir), hipoglisemi (düşük kan şekeri), halsizlik ve düşük tansiyon sayılabilir.

İkinci 3 Ay

Bu dönem hamilelikte bayılma hissi yaşamanıza neden olabilecek unsurları şöyle sıralayabiliriz: Sinirsel bozukluklar, anemi (kansızlık), uzun süre hareketsiz kalma, uzun süreli susuzluk (kusma sebebiyet verebilir), fazla sıcağa maruz kalma, yorucu bir faaliyette bulunma. Bu dönemde kendinize dikkat etmeniz, gebelikte bayılma hissi olasılığını en aza indirecektir.

Son 3 Ay

Hamileliğin son döneminde ise düşük tansiyon, fazla kilo ve uzun süre sırt üstü yatma bayılmaya sebep olabilir.

Tüm bunların yanı sıra kişideki hastalıklar da hamilelikte bayılmaya sebep olabilir. Özellikle hamilelik şekerinin iyi ayarlanmaması bayılma sorununa yol açabilir. Ayrıca hipertansiyon, kalp, anemi, tiroit gibi rahatsızlıklarınız varsa bunlar da hamilelik sürecinde bayılmayı tetikleyebilir.

hamilelikte bas donmesi

Hamilelikte Baş Dönmesi Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte baş dönmesi nedenlerini kısaca özetlersek, vücuttan su kaybı, aşırı sıcak ve tansiyon düşüklüğünden meydana gelebilir. Tüm bunlar gebelik sırasında yaşanması beklenen olaylardır ve endişe edilmemesi gerekmektedir. Ancak, başınızın döndüğünü hissettiğinizde, oturur veya yatar duruma geçmeniz, aniden bayılarak kendinize ve bebeğinize zarar vermenizin önüne geçecektir.

Hamilelikte bayılma hissi neden olur özetle ani hareket, sıcak havalar, su kaybı ve tansiyon düşüklüğüdür diyebiliriz.

Hamilelikte Bayılma Hissi Önlem ve Tedavileri

Hamilelikte bayılma hissi ve hatta bayılma durumu yaşandığında, burada yazdıklarımızı uygulayarak daha rahat edebilirsiniz. Ancak, bununla birlikte doğum doktorunuzu da durumdan haberdar etmeniz gerekmektedir.

Doktorunuz sizin geçmiş sağlık öykünüzü bildiğinden, hipertansiyon, kalp, anemi, tiroid vb. hastalıklarınız varsa bunlara göre önlem alacak veya çeşitli testler isteyecektir. Tüm bunlar karmaşık ve yorucu gibi gözükse de, sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz açısından son derece önemlidir.

Bireysel olarak alabileceğiniz önlemleri ise şöyle sıralayabiliriz:

  1. Hamileliğin son zamanlarında sol tarafınızın üzerine yatın,
  2. Aşırı yorucu egzersizlerden kaçının,
  3. Çok fazla sıcağa maruz kalmayın,
  4. Aniden ayağa kalkmayın,
  5. Mutlaka günlük olarak tansiyonunuzu kontrol edin, tansiyonunuz normal değer aralığında değilse gerekli önlemleri alın,
  6. Bulantı ve kusmayı önleyecek tedbirler alın.

Eğer tüm önlemlere rağmen hamileyken bayılma gerçekleşirse ilk olarak sakin kalmaya çalışın ve anne adayının solunum yolunu kontrol edin. Eğer solunum yolu açık değilse hızlıca solunum yolunu açın. Anneyi ayılana kadar tek başına bırakmayın ve ayaklarını baş hizasının yukarısına getirin. Böylece beyne giden kan akışı hızlanacaktır.

Eğer hamilelikte bayılma hissi oluşursa anne adayı mutlaka konumunu güvenli şekilde ayarlamalı. Merdiven, su kenarı veya yüksek bir yere yakınsa hemen daha düzgün bir yere geçmeli. Hamilelikte bayilma ne zaman başlar, kesin bir gün verilemese de, yukarıda yazığımız gibi 3. aydan başlar.

İlginizi çekebilir: https://sggm.saglik.gov.tr/TR-87143/gebelik-ve-dogum-sureci-annelik-yolculugu.html

hamile bayilma

Hamilelikte Bayılma Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte baygınlık hissi nasıl geçer?

Genellikle düşük tansiyon nedeniyle meydana gelen hamilelikte bayılma hissi, kendimizi daha az yormamız ve tansiyonumuzu kontrol altında tutmamız ile geçebilen bir rahatsızlıktır.

Gebelikte baygınlık hissi ne zaman başlar?

Hamilelikte bayılma hissi genellikle 12. haftadan itibaren başlar ve baş dönmesi hissi şeklinde kendisini gösterir. Ancak kimi zaman bu dönemden daha erken veya geç de görülebilmektedir.

Gebelikte bayılma olur mu?

Gebelikte bayılma son derece sık rastlanan ve olağan karşılanan bir durumdur. Başta hormonlardaki değişim ve kan şekerimizin sık sık düşmesi sonucu meydana gelir.

Hamilelikte baş dönmesi ne zamana kadar olur?

Hamilelikte bayılma hissi nedenleri arasında sayılan baş dönmesi, genellikle 3. ayda başlar ve 6. aya kadar devam eder. Bu sürecin dışında baş dönmesi yaşarsanız, doktorunuza danışmanız gerekir.

Gebelik belirtileri ne zaman başlar?

Gebelik belirtileri, hamileliğin ilk 2 haftası içinde mutlaka gözlemlenir. Bir veya birden fazla belirtiyi aynı anda yaşamanız muhtemeldir.

Hamilelikte bayılma bebeğe zarar verir mi?

Hamilelik esnasında bayılmak, bebeğe herhangi bir zarar vermez. Ancak bayılma sırasında kontrolsüz bir şekilde düşmek, hem kendinize hem de bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle bayılacak gibi hissettiğinizde mutlaka koltuk veya sandalyeye oturmalısınız.

Hamileliğin kaçıncı haftasında baş döner?

Baş dönmesi sorunu, genellikle hamileliğin 3. ayında başlar ve 6. ayına kadar devam eder. Ancak her kadının gebelik döngüsü farklı olabileceğinden, bunu en iyi yaşayarak ve doktor kontrollerinizi düzenli gerçekleştirerek öğrenebilirsiniz.

İlgili İçeriklerimiz:

Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir