Paleo diyeti, ilksel topluluklardaki gibi avcı toplayıcı geleneğin sürdürülmesi yani işlenmemiş gıda tüketimi isteğine dayanır. Bu sayede obezite, kalp rahatsızlıkları veya onun gibi sağlık sorunları ortadan kalmış olur.
Doğadan gelen yiyeceklerin yendiği bu rejimde et veya yumurta yendiği gibi şifalı otlar ve bitkiler de yenebilmektedir. Bu sistemi herkes kendi damak tadına göre uyguladığı için bazen et ağırlıklı beslenmenin yanında bazen bitki ağırlıklı beslenen de görülür.
Paleo Diyeti Nasıl Yapılır?
Paleo diyeti yapmak, doğal beslenme ile yapılır ve ilk insanlar gibi sadece doğadan gelen besinlerin tüketimi esas alınır. Burada kimisi hayvansal gıdalar ve düşük karbonhidrat tercih ederken diğerleri ise daha çok bitki ve yüksek karbonhidratlı besin almışlardır.
Herkesin kendi bünyesi ve beden yapısına göre doktor kontörlü dahilinde uygulayabileceği bir rejimdir. Detaylandırmak gerekirse şunlar söylenebilir;
- Doğal besinler tüketilir
- Abur cubur veya şekerli gıda yok
- Bol egzersiz
1. Doğal Besinler Tüketilir
Burada önemli olan et, balık, yumurta gibi besinlerin yanında sebze, meyve, kuruyemişlerden yenmesidir. Onun haricinde paleo diyeti ile zayıflarken hiçbir şekilde işlenmiş gıda yenmez ve yasaktır. Tamamen atalarımızdan gelen kültürden beslenilerek hayatın içinden ve doğallığın zenginliklerinden beslenilir.
Şifalı otlar, baharatlar ve sağlıklı yağlar da bunlara dahil olduğu için yemeklerinizi pişirirken sofranızı bunlarla taçlandırabilirsiniz.
Keşfedin: Paleo Diyet Listesi | Paleo Diyet Menüsü 3 Öğün
2. Abur Cubur Veya Şekerli Gıda Yok
Kesinlikle işlenmiş gıda, şeker, meşrubat, süt ürünleri, baklagiller, suni tatlandırıcı, margarin ve trans yağ gibi ürünler diyet listesinde yer almaz.
Bahsedildiği gibi tamamen işlenmeden içine katkı maddesi konmadan sofranıza gelen besinlerin tüketimine odaklanan bir programdır.
3. Bol Egzersiz
Bir zayıflama uygulamasında olmazsa olmaz şey spor yapmaktır. Çünkü beslenme düzeninizin vücudunuz üzerinden yaptığı etkinin belli olması ettiğiniz harekete bağlıdır.
Düzenli egzersiz yapıp hareket halinde olduğunuz zaman fit bir görünüme kavuşmanız da kaçınılmaz olacaktır.
Paleo Diyetinin Faydaları
Paleo diyeti faydaları, bunu yazan kişiye göre sağlığa çok faydalı olsa da kanıtlanmış bir yararı yoktur. Loren Cardioan bunun uygulanıldığı takdirde kanserde azalma ve kalp rahatsızlıklarının engellenmesi gibi birçok olumlu durumun ortaya çıkacağını söylemektedir.
Özellikle obezite, diyabet ve çeşitli vücut ağrılarına iyi geleceği düşünülen bu programda uzun vadede nasıl sonuçlar doğacağı belirsizdir. Eğer kalıcı bir zayıflık istiyorsanız sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirip uzman bir diyetisyen ile çalışmanız gerekmektedir.
Paleo Diyetinin Zararları
Paleo diyeti zararları, her diyette olduğu gibi bırakınca kilo alımına yol açabilmesi muhtemeldir. Ayrıca, bazı besinlerin hiç tüketilmemesi veya az yenmesi vitamin ve mineral eksikliğine yol açacaktır.
Örneğin süt ürünlerinin olmaması kalsiyum eksikliği yapacağı gibi vücutta halsizlik ve yorgunluk da baş gösterecektir. Kesinlikle kendi kafanıza göre hiçbir rejime başlamamanız önce bir doktora danışmanız önerilmektedir.
Paleo Diyeti İle Zayıflayanlar Var Mı?
Paleo diyeti ile zayıflayanlar dendiğinde genel yorumlar mevcuttur. Ünlüler tarafından çok fazla denendiğine dair veri bulunmadığı için spesifik bir yorum yapmak güçtür. Ama yapanlardan olumlu etki alanların yanında memnun kalmayanlar da görülür.
Hiçbir şekilde rastgele rejim yapılmaması önce bir doktora danışılması gerektiğini sakın unutmayın. Çünkü, sağlığınız her şeyden daha değerli ve kendinizi zayıflamak için yok yere yıpratmaya değmez.
Otoimmün Paleo Diyeti Nedir?
Otoimmün paleo diyeti, bağırsağa iyi gelen ve sağlık seviyesini yükselten besinlerin tüketimidir. Bağırsak duvarını rahatsız eden ve florasında iltihap oluşturan yiyeceklerin tüketilmemesine dayanır. Zaten atalardan gelen doğal yemek alışkanlığının devamına dayanan bu sistemde önemli olan işlenmemiş gıdaların yenmesidir.
Mideye yardımcı olan ve metabolizmayı rahatlatan bir yöntemdir ayrıca sindirimi de kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
Kronik Rahatsızlığı Bulunan Kişiler Paleo Diyetini Uygulayabilir Mi?
Paleolitik çağ beslenme tarzından esinlenerek kullanılan paleo diyeti, eski zamanların avcılık, toplayıcılık ve balıkçılık yaparak edindiği beslenme alışkanlığına dayanmaktadır. Bu diyette sebzeler çiğ ya da haşlanarak, etler ise %40 oranında pişmiş olarak tüketilmektedir.
Paleo diyeti doğal beslenme rutini ile dikkat çeken bir diyet olmakla birlikte;
- Obezite
- Gebelik
- Sporcular
- Kanser hastaları ve kalp hastaları
gibi birçok kronik ve akut rahatsızlıklarda kullanılabilmektedir. Paleo diyeti her diyet gibi mutlaka alanında deneyimli bir doktor tarafından uygulanmalıdır. Nitekim bilinçsiz bir şekilde yapılan diyetlerle vücudun temel besin ögeleri karşılanamamakta ve daha ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.