Adet sancısı neden olur? Bu soru, birçok kadının her ay yaşadığı bir sorunu işaret eder. Şiddetli kramplar, baş ağrısı ve mide bulantısı, günlük hayatı ciddi şekilde etkileyebilir. İş performansınız düşebilir, sosyal planlarınız alt üst olabilir. Peki bu acı verici döngüden kurtulmak mümkün mü? Bu yazımızda, regl ağrısını hafifletmek için kullanabileceğiniz 5 etkili yöntemi sizlerle paylaşacağız.
Şiddetli Adet Sancısı Neden Olur?
Adet ağrısı rahmin duvarındaki kasların sıkışması ile oluşur. Adet zamanında rahimdeki kanamanın dışarı atılması için rahim sürekli olarak kasılır. Rahimin kasılması sırasında rahime giden kan ve oksijen azalarak ağrıyı artırır. Rahim kasılmaların olduğu sırada prostoglandin adı verilen hormon salgılanır. Bununla beraber adet sancısının şiddeti artmaya başlar. Bazı hastaların adet döneminde yaşadığı sancının şiddeti prostoglandin birikimi de olabilir. Bu da şiddetli kasılmalara ve ağrılara yol açar.
Ayrıca bu ağrılara miyom, pelvik inflamatuar, endometriozis hastalığı da neden olabilir.
Adet Sancısı Belirtileri
Regl belirtileri, kadınların adet döngüleri boyunca yaşadıkları ortak bir dönemdir. Kişiden kişiye farklılık gösterir. Örneğin bir kadın yataktan kalkamayacak kadar ağır geçirirken, başka bir kadın ağrı hissetmeden adet dönemine girebilir. Bu belirtiler genel olarak şu şekildedir:
- Alt karın veya genel olarak abdominal bölgede ağrı ve kas krampları,
- Vücudun geneline yayılmış, ödem kaynaklı şişkinlik,
- Memelerde büyüme, dokununca acıma hissi ve hassaslaşma,
- Sırt, bel ve bacaklarda hafif çekmeler,
- Baş ağrısı ve migren,
- Mide bulantısı ve kusma,
- İshal, kabızlık ve genel olarak bağırsak sorunları.
Bu adet olma belirtileri, döngünüzden 7 – 10 gün önce başlayıp adet döneminizin ilk iki gününe kadar sürebilir. Regl ağrıları, kimi zaman gündelik işleri yapmaya engel olacak kadar şiddetli olabilir. Bunlara ek olarak, PMS olarak bildiğimiz premenstrual sendrom nedeniyle, bu belirtilerin yanısıra stres, anksiyete ve çeşitli duygu durum bozuklukları da yaşanabilir. Kadınların yarısından fazlasında adet döneminde bu tür rahatsızlıklar yaşanmaktadır.
Çok şiddetli regl ağrısı yaşamanız durumunda, mutlaka bir doktora danışmalısınız. İlaçlarla tedavi edilebilebilecek basit bir sağlık sorunu olabileceği kadar, başka bir hastalığın da belirtisi olabilir.
Adet Sancısı Nerelere Vurur?
Adet ağrısı, genellikle karnın alt bölgesini yoğun olarak etkiler. Bunun yanısıra, bağırsaklara, belimize ve sırtımıza da etkisi olan bir ağrıdır. Yoğunluğu kişiden kişiye değişmekle birlikte, bazı kadınlarda hiçbir ağrı yapmadığına dair çok sayıda örnek vardır. Bu durumun, diğer kadınlar üzerinde “neden ben bu kadar ağır ağrı çekiyorum?” şeklinde olumsuz psikolojik etkisi de olmaktadır. İnsan psikolojisini olumsuz etkileyebilecek bu durum, aslında son derece normaldir çünkü her kadın farklı bir fizyolojiye sahiptir.
Adet Sancısı ve Endometriozis
Adet zamanında yaşanan sürekli olan ağrılar endometriozise işaret eder. Rahimin içini astar gibi kaplayan, her ay adet kanaması şeklinde parçalara bölünüp dökülen dokuya denir.
Endometriozis, rahmin içinde olması gereken dokunun, vücudunuzun yanlış bölgesinde oluşmasıdır. Bu yanlış yerler yumurtalıkların üst kısmı, karın boşluğunda bir yer, idrar kesesi ve nadiren bağırsaklar, seyrek olarak da karnın boşluğunun dışında akciğer, vajina, beyin ve solunum yollarında olabilir.
Adet Sancısı Nasıl Geçer?
Adet sancısının tekilerini geçirmek veya tamamen ortadan kaldırmak için birden fazla yöntem vardır. Bunların ilki, adet sancısı için ağrı kesici ilaç kullanımıdır. Bunun yanısıra, sıcak kompres ve bir takım egzersizler de işe yaramaktadır. Gelin, bu maddeleri tek tek inceleyelim:
- Ağrı kesiciler: Reçetesiz de satılabilen ağrı kesiciler arasında özellikle Parol, Aspirin ve Gripin gibi ağrı kesiciler, adet sancısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Reçeteli ilaçlar arasında ise, Geralgine adet sancısına en etkili ilaçlardan olarak bilinmektedir. Bu ilaçları, adet olmadan birkaç gün önce kullanmaya başlamanız, en fazla yararı sağlamanıza yardım edecektir.
- Doğum kontrol hapları: Bazı kadınların adet dönemleri düzenli değildir ve bu da regl sancısına neden olabilir. Doğum kontrol hapları hormon seviyeleri üzerinde etkili olduğundan, regl döngüsünü dengeleyerek ağrılara neden olan prostaglandin hormonunun üretimini azaltır ve böylece adet ağrılarını hafifletir.
- Sıcak su torbası uygulamak: Termofor olarak da bildiğimiz sıcak su torbaları ile karın bölgesine uygulanacak ılık bir kompres ile kan akışını artırarak kasların gevşemesine yardımcı olabilirsiniz. Bu şekilde ağrınız hafifleyecektir ancak dikkat etmeniz gereken, sıcak su torbasının içindeki suyun kaynar derecede olmamasıdır. Kaynar su, termoforun içinde dahi olsa, cildinize ve iç organlarınıza zarar verebilir.
- Egzersiz: Düzenli egzersiz, fizyolojik ve psikolojik sağlığımız için oldukça önemlidir. Regl dönemini ağır geçiren kadınlar ayağa kalkmakta bile zorlanabilir ancak regl döneminden önce başlanan ve düzenli olarak sürdürülen çalışmalar ile regl ağrısı için dahi egzersiz yapmak mümkün olabilir. Yoga ve pilates de regl kaynaklı ağrılar için son yıllarda tavsiye edilen tedaviler arasındadır. Ayrıca, adet sancısı yatış pozisyonu adı verilen ve cenin şeklinde bacaklarımızı karnımıza doğru çekerek gerçekleştirdiğimiz yatma ve uyuma şekli de, ağrının azalmasına yardımcı olmaktadır.
- Cerrahi operasyon: Bazı durumlarda, doktorunuz küçük bir cerrahi operasyon ile regl sancınızı geçirebilir. Bu konuda en doğru kararı doktorunuz ve kendiniz vermeli ve bu ağrıların yaşam kalitenize yaptığı etkiyi iyice tarttıktan sonra karar vermelisiniz.
Unutulmamalıdır ki, adet sancısı kader değildir. Her sağlık sorunu gibi bunun da bir çözümü vardır ve doktora gitmekten çekinilmemelidir. Çekindiğiniz her gün, başka bir rahatsızlığı tetikleyebilir ve ağrıya katlanmak zorunda kalabilirsiniz.
Adet Döneminde Hangi Bitki Çayları İçilebilir?
Regl ağrısına iyi gelen bazı bitki çayları şu şekildedir:
- Papatya çayı: Günde bir bardak, özellikle akşam içildiğinde iyi gelecektir.
- Rezene çayı: Sadece bağırsaklar ve sindirim sistemine iyi gelmeyip, adet döneminde de dostumuz olan rezene çayı, tadı biraz değişik olsa da, bir dilim limon ile tatlandırılarak tüketilebilir.
- Tarçın çayı: Adet döneminde oluşan ödemi atmanıza da yardımcı olan tarçın çayı, ağrılarınızın azalmasına yardımcı olur.
- Dereotu çayı: Maydanoz çayı ile birlikte hamilelik sürecinde tüketilmesi önerilmeyen bu çay, adet döneminde en doğal ağrı kesici seçeneklerinden biridir.
Adetliyken Hangi Besinler Faydalıdır?
Adet döneminizde, aşağıdaki besinleri tüketmeniz ağrılarınızı azaltacaktır:
- Başta somon olmak üzere, Omega açısından zengin balıklar,
- Zencefil,
- Zeytinyağı,
- Bitter çikolata (en az %60 tercih etmeniz önerilir),
- Kuruyemiş,
- Muz ve ananas gibi meyveler
Bunların yanısıra, Magneyzum Bisglisinat tavsiyesi de, günlük olarak kullanıldığında ağrıları hafifletmeye yardımcıdır.
Peki, Adetliyken Hangi Besinlerden Uzak Durmalıyım?
Adet sancısına yol açan bir takım gıdalar ve içecekler vardır. Bunlar, aşağıdaki gibidir:
- Tuzlu gıdalar (ödeme neden olur ve şişkinlik yaparak ağrınızı artırır),
- Alkollü içecekler,
- Kafein içeren kahve, kola ve enerji içecekleri.
Adet Sancısı Var Ama Kan Gelmiyor
Adet sancısı çekip adet olamamak, birkaç durumdan kaynaklanıyor olabilir. Bu durumlar şu şekildedir:
- Hamilelik: Adet gecikmesindeki en önemli neden, hamile olma ihtimalidir. Adetiniz gecikten sonra, 7 ila 10 gün arasında hamilelik testi yapmanız tavsiye edilir. Bu gecikmeden sonra kısa bir kanama yaşarsanız, yine hamilelik durumundan şüphelenmeniz gerekebilir çünkü rahmin döllenmesinden sonra, tutunma kanaması adı verilen bir kanama yaşanır.
- Mevsim değişikliği: Özellikle sert mevsim geçişlerinde sıkça adet düzensizliği gözlemlenir. Bu durumlar geçicidir ancak devam ettiği takdirde mutlaka doktora danışılması gerekir.
- Adetin yeni başlaması: Genç kızlarda, adet döngülerinin ilk kez başladığı dönemde, 2 seneye kadar adet gecikmeleri ve düzensizlikleri gözlemlenebilir. Ancak, 2 yılı aşan düzensizliklerde mutlaka doktora gidilmelidir.
- Doğum kontrol hapları ve iğneleri: Özellikle doğum kontrol iğnesi, son derece etkili bir doğum kontrol yöntemi olmasına rağmen, adet düzensizliklerine neden olur. Bu iğnelerin düzenli kullanımı, çocuk sahibi olmayı düşünen kadınlar için önerilmez.
- Spiral: Doğum kontrol yöntemi olarak spirali tercih eden kadınlarda, vücut spirale alışana kadar birkaç adet düzensizliği son derece normal kabul edilmektedir.
- Kahverengi leke görülmesi ama kan gelmemesi: Adet başlangıcında görülen kahverengi lekeler, yani doku parçaları görüldüğü halde hala kanama gelmediyse, bu da hamilelik nedenlerinden biri sayılabilir. Bir test yaptırmanız en sağlıklı sonucu verecektir.
- Erken menopoz: Erken menopoz, hem çok uzun süren adet dönemi, hem de iki adet döneminin arasının normalden çok daha uzun olmasıyla ifade edilebilen bir durumdur. Her iki şekilde de, mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
- Aşırı veya düşük kilo: Obezite olarak adlandırılan aşırı kilo alma veya anoreksiya nervoza gibi durumlarda, adet dengesizleşir ve vücutta ağrılar hissedilse de adetin kendisi gelmeyebilir.
Adet Sancısı Hakkında En Çok Merak Edilenler
Adet sancısı olmaması normal mi?
Regl sancısı olmaması, kadınların yarıya yakınında gözlenen bir durumdur. Birçoğumuz, adetimizin yaklaştığını günler öncesinden bu ağrılar sayesinde hissederken, birçoğumuzda da hiçbir belirti vermeden başlar. Bu son derece sağlıklı ve endişe edilmemesi gereken bir durumdur.
33 haftalık gebelikte adet sancısı gibi ağrım var
Gebelikte adet sancısı, 33. haftada ve sonrasında da görülür. Göbek deliğinin dışarı doğru belirginleşmesi, o bölgedeki derinin gerilmesi ve karnın büyümesi ile ağrı yaşayabilirsiniz. Ayrıca, bebeğinizin ağırlığının artması sırt ve bel ağrısına neden olabilir. Bu ağrılar tamamen sürecin doğal birer parçasıdır.
37 haftalık hamileyim adet sancısı gibi ağrım var
Hamilelikte 37. hafta, bebeğin daha fazla geliştiği ve bu nedenle rahmimizin genişleyerek vajina ve bel (karın) bölgesine baskıyı arttırdığı bir dönemdir. Bu son derece doğal bir ağrıdır ve endişelenmenize gerek yoktur.
38 haftalık hamileyim adet sancısı gibi ağrım var
Adet sancısı gibi karın ağrısı, hamileliğin bu haftasında son derece normaldir. Rahim bölgesinde meydana gelen genişleme, vücudumuzun diğer bölgelerine de etki eder ve bu nedenle adet sancısına benzer bir etki görülür.